Wentylacja w przechowalni

Przechowywanie warzyw takich jak ziemniaki czy cebula w dłuższym okresie wymaga zapewnienia im odpowiednich warunków środowiskowych. Właściwy mikroklimat i utrzymanie odpowiedniego poziomu wilgotności gwarantują utrzymanie wysokiej jakości produktów. Dlatego wentylacja w przechowalni ma duże znaczenie. Omnivent specjalizuje się w projektowaniu i budowie takich pomieszczeń, wyposażonych zarówno w odpowiednie wentylatory, jak i w urządzenia do nawilżania czy osuszania. Każdy nasz system wentylacyjny do przechowalni doskonale sprawdza się w składach innych płodów rolnych. Jego skuteczność poprawia składowanie warzyw w odpowiednich pojemnikach, takich jak ażurowe skrzyniopalety na ziemniaki. Oferujemy kilka rozwiązań technologicznych o zróżnicowanej wydajności i przeznaczeniu. Dzięki nim jest możliwa efektywna wentylacja cebuli, marchwi czy wentylacja ziemniaków.

System ssący

Jest to system wentylacyjny do przechowalni, który pracuje w oparciu o wymuszoną wentylację produktu składowanego w skrzyniach ażurowych. Pozwala na ustawienie skrzyń w stertach do wysokości około 7,5 m. Podczas jego pracy powstaje podciśnienie między dwoma rzędami pojemników. Dzięki temu powietrze jest wyciągane przez szpary w skrzyniach, a efektem jest skuteczna wentylacja cebuli lub marchwi.

Zalety tego systemu:

  • wysokiej jakości konstrukcja w powiązaniu z perfekcyjną dystrybucją powietrza,
  • wymuszona wentylacja w przechowalni jest efektywna w rzędach do około 25 metrów długości,
  • doskonała dystrybucja powietrza i właściwości suszenia.

Skrzynie rekomendowane do systemu ssącego:

Wertykalny system ciśnieniowy „Blow”

System wertykalny pracuje w oparciu o wymuszoną wentylację produktu składowanego w skrzyniach ażurowych. Jego konstrukcja jest podobna do szerzej znanego systemu ssącego. System wentylacyjny wdmuchuje powietrze pomiędzy dwa rzędy skrzyń. Aby wymusić ruch powietrza horyzontalnie przez skrzynie, należy zatkać przestrzeń powstającą na górze i na końcu rzędu. Do tego celu stosuje się nadmuchiwane balony.

Zalety tego systemu:

  • •   intensywne suszenie, które jest szczególnie potrzebne podczas mokrych zbiorów,
  • •   skuteczne aplikowanie środków chemicznych,
  • •   możliwość intensywnej wentylacji skierowanej w jedną parę rzędów.

„Skrzynie rekomendowane do systemu „Blow”

System ciśnieniowy zwany również ścianą dosuszającą

System ciśnieniowy pracuje w oparciu o wymuszoną wentylację ziemniaków, cebuli czy innych płodów rolnych w skrzyniach pełnych, składowanych w stertach do wysokości około 7,5 m. Powietrze jest wtłaczane bezpośrednio w otwory wentylacyjne palet i wydostaje się szparami na zewnątrz skrzyni. Ze względu na zastosowanie ściany skośnej w tym systemie, dystrybucja powietrza jest zoptymalizowana oraz zapewnia wysoki poziom elastyczności. W efekcie jest możliwa wentylacja ziemniaków lub cebuli w każdym rzędzie i warstwie skrzyń osobno. System ten wyróżnia perfekcyjna charakterystyka suszenia i dystrybucji powietrza, przez co nadaje się on do różnego rodzaju produktów.

Skrzynie rekomendowane do systemu ciśnieniowego:

System grawitacyjny

System wentylacyjny tego typu jest stosowany do zapewnienia odpowiednich warunków przechowywania produktu w skrzyniach. Wentylacja w przechowalni odbywa się przez naturalny obieg powietrza wokół pojemników. Dzięki temu jest to idealne rozwiązanie do przechowywania produktu w określonej temperaturze. System ten – dzięki dobrze przemyślanej konstrukcji ze zintegrowaną klapą mieszania powietrza – jest elastyczny w użyciu, przyjazny użytkownikowi oraz łatwy w instalacji.

Skrzynie rekomendowane do systemu grawitacyjnego:

Komora do przechowywania produktu luzem

W komorze jest możliwa wentylacja ziemniaków, cebuli, marchwi i innych warzyw. Optymalna wysokość składowanego produktu wynosi od trzech do pięciu metrów. Wymuszona wentylacja odbywa się poprzez wtłaczanie powietrza w pryzmę za pośrednictwem kanałów wentylacyjnych. System ten pozwala na optymalne wykorzystanie dostępnej przestrzeni w przechowalni, co skutkuje zoptymalizowaniem kosztów przechowywania.

Rodzaje kanałów wykorzystywanych w komorze do przechowywania produktu luzem: