Świeżość owoców i warzyw jest uzależniona od wilgotności powietrza – wynika to z faktu, iż ich masa składa się w około 70% z wody. Z tego też powodu mają one tendencję do szybkiego wysychania i kurczenia się nawet w niskich temperaturach. To z kolei sprawia, że tracą na swojej masie, a nawet bywają nie zdatne do spożycia. Bez odpowiedniej technologii przechowywania, działalność nierzadko jest narażona na duże straty finansowe, które bardzo trudno później wygenerować, aby wyjść na zero.
W Omnivent specjalizujemy się w produkcji systemów, których celem jest nawilżanie warzyw i owoców. Jest to zdecydowanie inwestycja, która zaowocuje nie tylko na poziomie budżetowym, ale i jakościowym produktów.
Nawilżanie powietrza – dlaczego jest takie ważne?
Jak przechowywać warzywa i owoce, aby ich ważność została przedłużona? Jest to zagwozdka, którą rozpatruje wielu dystrybutorów. Stworzenie bowiem odpowiednich warunków plonom jest znacznie trudniejsze w praktyce, niż mogłoby się to wydawać. Wynika to z anatomii roślin jadalnych, które w większości składają się z wody i tym samym z naturalnej wilgoci. Mowa tutaj o takich owocach i warzywach jak, m.in.:
- pomidory,
- gruszki,
- brzoskwinie,
- rzodkiewki,
- jabłka,
- ogórki,
- ziemniaki.
Nie można zaprzeczyć, że zanim uda im się dotrzeć do kuchni konsumentów, mija sporo czasu. Wcześniejsze trzymanie ich zatem w nieprawidłowym otoczeniu, np. w temperaturze pokojowej, mogłoby prowadzić do utraty wody w roślinach i przyczynić się do ich wysychania. Jeżeli względna wilgotność powietrza jest zbyt niska, warzywa i owoce tracą na jakości, a ich skóra może stać się twarda i sucha, co utrudnia dalsze przechowywanie.
To z kolei prawdopodobnie wygeneruje bardzo duże straty zarówno finansowe, jak i w kwestii zaufania klientów. Odpowiadając więc na wyżej zadane pytanie – należy zaopatrzyć się w odpowiednie urządzenia do nawilżania przechowalni owoców oraz warzyw, które będą zapewniały im odpowiednio wilgotne powietrze przez całą dobę. I tutaj do akcji wkracza technologia oferowana przez Omnivent, która może mieć decydujący wpływ na jakość, smak oraz wygląd produktów.
Nawilżanie przechowywalni warzyw i owoców – jak działają systemy Omnivent?
Celami odpowiedniego przechowywania produktów są zachowanie jakości i wagi oraz stworzenie właściwych warunków dla dalszego optymalnego przetwarzania, co jest kluczowe w przypadku owoców oraz warzyw. Szczególnie ziemniaki i marchew są warzywami o dużej zawartości wody i z tego powodu w niektórych okolicznościach wymagają sztucznego nawilżania. System tego typu stwarza warunki zbliżone do tych, jakie zapewnia chłodnia na warzywa. W zależności od zastosowania oraz sytuacji Omnivent oferuje różnego rodzaju systemy nawilżające:
Nawilżanie przechowywalni warzyw i owoców – jak działają systemy Omnivent?
Celami odpowiedniego przechowywania produktów są zachowanie jakości i wagi oraz stworzenie właściwych warunków dla dalszego optymalnego przetwarzania, co jest kluczowe w przypadku owoców oraz warzyw. Szczególnie ziemniaki i marchew są warzywami o dużej zawartości wody i z tego powodu w niektórych okolicznościach wymagają sztucznego nawilżania. System tego typu stwarza warunki zbliżone do tych, jakie zapewnia chłodnia na warzywa. W zależności od zastosowania oraz sytuacji Omnivent oferuje różnego rodzaju systemy nawilżające:
- nawilżanie dzięki zastosowaniu systemów dyszowych do bezpośredniego wtryskiwania bardzo małych cząsteczek wody do powietrza wentylacyjnego,
- nawilżanie przy użyciu paneli parujących Omnipad – wentylowane powietrze absorbuje wodę, przechodząc przez mokre elementy lamelowe.
Wymienione systemy można stosować także jako alternatywną i energooszczędną formę bardziej tradycyjnej formy przechowywania owoców oraz i warzyw, czyli chłodni.
Co najważniejsze, opracowana przez Omnivent technologia zapewnia optymalne warunki, co minimalizuje szansę przenawilżenia. Zbyt duża wilgotność powietrza może bowiem sprzyjać rozwojowi pleśni i innych mikroorganizmów, prowadząc do skrócenia czasu magazynowania i zepsucia produktów. Zbyt niska natomiast powoduje ich wyschnięcie. Systemy sprawiają, że owoce i warzywa pozostają świeże na bardzo długi czas.
Omnibreeze – technologia nawilżania
W związku z coraz większym zapotrzebowaniem na profesjonalne systemy nawilżania w istniejących przechowalniach Omnivent zaprojektował mobilne urządzenie Omnibreeze. Ten sposób nawilżania powietrza pozwala na automatyczną regulację wilgotności. Ze względu na brak cząsteczek wody w powietrzu, odparowywanie zapewnia osiągnięcie lepszych wyników niż nawilżanie za pomocą dysz. Takie rozwiązanie pozwala uniknąć osadzania się kropli na produkcie.
Dzięki niewielkim rozmiarom Omnibreeze można łatwo umieścić na standardowej skrzyni. Urządzenie wykonane jest z aluminium, które wykazuje wiele korzystnych właściwości. Po pierwsze jest bardzo wytrzymałe, lecz zarazem lekkie. Ta cecha powoduje, że w przypadku jakiejkolwiek przebudowy, przeniesienie go będzie łatwe i niewymagające użycia dużej siły. Kolejną kwestią jest jego wysoki stopień odporności na korozję – a to jest dość istotne, gdyż na magazynach często panują trudne warunki.
Technologia nawilżania w przechowywalni warzyw i owoców od Omnivent – dlaczego akurat my?
Poprawne przechowywanie warzyw i owoców w odpowiednich warunkach ma decydujące znaczenie, ponieważ przedłuża ich świeżość oraz poprawia jakość. W Omnivent doskonale znamy potrzeby zarówno roślin, jak i klientów, dlatego też stale doskonalimy naszą ofertę, projektując innowacyjne urządzenia, które nie są ogólnodostępne na rynku. Co więcej, Omnivent jest jedną z nielicznych firm na całym świecie, która jest w stanie wyposażyć przechowywalnie we wszystkie niezbędne elementy bez podwykonawców – i to właśnie wyróżnia nas na tle innych usługodawców w tej branży. Warto zaznaczyć, że opracowywanie nie jest naszą jedyną rolą. W ramach działalności również produkujemy i instalujemy narzędzia potrzebne do przechowywalni, gwarantując tym samym kompleksową usługę.
Omnivent każdego klienta traktuje indywidualnie, dopasowując rozwiązania do jego potrzeb. Przechowywanie owoców i warzyw może odbywać się w wielu magazynach nieco innymi metodami, dlatego też staramy się najlepsze rozwiązania do możliwości, jakie ma nasz zespół i przede wszystkim klient.
Nawilżanie warzyw i owoców – współpraca na terenie całej Polski
Dział sprzedaży Omnivent funkcjonuje na terenie całego kraju, dzięki czemu każdy niezależnie od adresu zamieszkania ma możliwość zaprojektowania swojej przechowywalni oraz wraz z naszą pomocą zainstalować w niej potrzebne elementy, takie jak m.in. technologia nawilżania. Jeżeli są Państwo zainteresowani, zachęcamy do wypełnienia formularza, który dostępny jest w zakładce „kontakt”. Są tam także podane dane kontaktowe do naszych przedstawicieli.