Jak przechowywać warzywa?
Prawidłowe przechowywanie warzyw i owoców jest dość problematyczną kwestią. Konieczna jest walka o odpowiednią temperaturę czy też wilgotność powietrza, dlatego dużym udogodnieniem jest korzystanie ze sprawdzonych urządzeń i rozwiązań, które ułatwią to zadanie. Jak przechowywać warzywa i owoce, aby zachować ich świeżość na dłużej? Odpowiadamy!
Dlaczego warto przechowywać owoce i warzywa w optymalnych warunkach?
Zdrowe warzywa i owoce, w celu zachowania ich walorów smakowych oraz wyglądu na dłużej, powinno się przechowywać we właściwych warunkach i stworzyć im tym samym dogodny mikroklimat. To spory problem. Wszystko dlatego, że poszczególne gatunki wymagają zupełnie różnych warunków. Jedne nieco wyższej, inne niższej temperatury, jedne mniejszej, a drugie znacznie większej wilgotności powietrza. Z tego względu utrzymanie ich w nienagannym stanie wymaga dużego zainteresowania ze strony przedsiębiorców.
Płody rolne po zbiorach są narażone na negatywne działanie czynników zewnętrznych i na uszkodzenia, co wynika przede wszystkim z ich nieprawidłowego przechowywania. Bardzo dużym kłopotem jest ich nadmierne wysuszenie oraz zawilgocenie i przemrożenie. Przez te błędy każdy rolnik może stracić dosłownie całe zbiory. Warto tego uniknąć i zadbać o prawidłowe przechowywanie warzyw i owoców.
Jak przechowywać warzywa – podstawowe informacje
Przechowywanie płodów rolnych bywa zagadnieniem bardzo trudnym i to nie tylko z powodu różnorodnych wymagań warzyw i owoców względem mikroklimatu, lecz także ze względu na konieczność zakupu wielu maszyn o konkretnym przeznaczeniu. Przede wszystkim miejsce, w którym przechowujemy świeże warzywa i owoce, powinno być zaplanowane w najdrobniejszych szczegółach przez najlepszych fachowców. W firmie Omnivent dysponujemy szeroką wiedzą i wieloletnim doświadczeniem związanym z utrzymaniem świeżości warzyw, dlatego z chęcią zaprojektujemy najlepsze systemy, odpowiednie dla konkretnej branży i przedsiębiorców.
Przechowywanie warzyw w magazynie – jakich maszyn i narzędzi użyć?
Przechowywanie warzyw w magazynie warto rozpocząć od zakupu odpowiednich urządzeń, które skutecznie poprawiają panujący w nim mikroklimat. Oczywiście nie jest to zadanie, z którym poradzi sobie każdy – warto skorzystać z pomocy specjalistów pracujących w firmie Omnivent.
Przechowywanie warzyw – temperatura pod kontrolą
Niewłaściwa temperatura to ogromna przeszkoda dla świeżości warzyw i owoców. Warto, aby była dokładnie taka, jakiej wymagają konkretne gatunki. Nie pomaga w tym to, że różnice w zakresie idealnych temperatur przechowywania sięgają nawet 1 stopnia Celsjusza, od którego zależy, ile czasu będziemy w stanie je składować. Warto wybrać system wentylacyjny do warzyw o odpowiedniej mocy, wielkości i charakterystyce pracy.
Nieprawidłową temperaturę widać przede wszystkim po rozpoczętych procesach gnilnych, które mogą skończyć się całkowitym zniszczeniem całych zbiorów. Czasami niezbędny może okazać się proces osuszania, realizowanego za pomocą specjalnych nagrzewnic, czyli maszyn, które podwyższają temperaturę panującą w danym pomieszczeniu. W naszej firmie dostępne są warianty elektryczne, na propan-butan, na gaz ziemny oraz na olej napędowy.
Przechowywanie warzyw – wilgotność ma znaczenie!
Oczywiście nieodpowiednia wilgotność to kolejny wróg, z którym każdy przedsiębiorca powinien walczyć wszelkimi sposobami. Systemy wentylacyjne są przeznaczone do utrzymywania odpowiednio wilgotnego powietrza we wnętrzu magazynu lub przechowalni, które to skutecznie wpływa na zredukowanie ubytków naturalnych podczas przechowywania różnych gatunków warzyw i owoców. Wentylacja i mocny, wydajny system ssący, zapewniają perfekcyjną dystrybucję powietrza po całym magazynie oraz wysoką wydajność i doskonałe właściwości suszenia.
Przechowywanie warzyw w komorach – optymalizacja miejsca pracy
Do przechowywania warzyw i owoców należy wykorzystać wszystkie możliwości, jakie daje współczesna technika. Niezbędne mogą okazać się między innymi skrzynie, które służą do magazynowania produktu w doskonałych warunkach. Najczęściej wybieraną opcją są skrzynie ażurowe, które gwarantują swobodny przepływ powietrza przez przechowywany towar. Wyposażone są w specjalne otwory na widły ułatwiające przeładunek i transport, a drewno spełniające standardy ISPM15, jest trwałe, wytrzymałe i odporne na uszkodzenia.
Przechowywanie warzyw w warunkach domowych – czym się kierować?
Przechowywanie owoców i warzyw w temperaturze pokojowej bywa dość uciążliwe i jest rozwiązaniem na krótką chwilę – aby zachowały świeżość, należy wykorzystać wszystkie możliwości. Warto unikać bezpośrednich promieni słonecznych padających na rośliny, a także starać się umieszczać je w miejscach nienarażonych na częste zmiany temperatur, np. przy drzwiach lub często otwieranych oknach. Ponadto dobrym rozwiązaniem jest również ich prawidłowe rozmieszczenie. Bardzo istotne jest to, że dłużej zachowają świeżość towary ułożone luźno niż te, które są ściśnięte i napierają na siebie.
FAQ:
- Przechowywanie warzyw – jakie urządzenia są do tego niezbędne?
Jak przechowywać warzywa? Niezbędne okażą się prawidłowej wielkości magazyn lub przechowalnia wyposażone w systemy wentylacyjne składające się między innymi z wentylatorów, nawilżaczy, nagrzewnic i skrzyniopalet. Urządzenia te będą utrzymywać odpowiednią wilgotność i dbać o prawidłową temperaturę panującą w danym pomieszczeniu.
- Jak przechowywać warzywa, aby były świeże?
Przechowywanie warzyw i owoców to bardzo trudne zadanie, które warto powierzyć profesjonalistom. Zaprojektowanie prawidłowego systemu wentylacyjnego wymaga ogromnej wiedzy specjalistycznej z tego zakresu. Aby zachować ich świeżość, należy spełnić wszelkie wymagania danego gatunku, dotyczące temperatury i wilgotności powietrza.
- Przechowywanie warzyw w magazynie – dlaczego warto robić to z głową?
Prawidłowe przechowywanie warzyw w odpowiednich warunkach środowiskowych jest niezbędnym czynnikiem, który wpływa przede wszystkim na ich świeżość, trwałość i przydatność do spożycia bądź dalszej obróbki. Bez tego rośliny tracą swoje właściwości często już po kilku-kilkunastu godzinach, mogą gnić i psuć się. To ogromne straty, które wiążą się z dużymi kosztami.