Nagrzewnice powietrza w przechowywaniu warzyw – po co są potrzebne?
Nagrzewnica powietrza do warzyw to urządzenie, bez którego prawidłowe suszenie zbiorów ziemniaków czy cebuli nie byłoby możliwe i efektywne. Stanowią podstawowy element wyposażenia magazynów do ich przechowywania. Urządzenia te generują strumień ciepłego powietrza, usuwając z pomieszczenia nadmiar wilgoci i jednocześnie znacznie zwiększają panującą w nim temperaturę.
Nagrzewnica powietrza do warzyw – ogólna charakterystyka
Przechowywanie zbiorów warzyw i owoców wymaga odpowiedniej temperatury oraz wilgotności powietrza w pomieszczeniu. Te dwa czynniki, mimo z pozoru niewielkiego znaczenia, mają w praktyce decydujący wpływ przede wszystkim na możliwość dalszej obróbki zbiorów. Szczególnie dużym niebezpieczeństwem dla rolników jest przemarzanie, przez które owoce i warzywa tracą swoje cenne właściwości. W efekcie narażenie ich na takie warunki może oznaczać trudności w dalszej odsprzedaży. Cyrkulacja powietrza przez nagrzewnicę jest wysoce efektywna. To wynik zastosowania specjalnych rozwiązań technicznych, dzięki którym nagrzewnice powietrza mogą pracować w zasadzie przez cały czas. Duże znaczenie ma także mocny wentylator o niskich oporach toczenia.
Nagrzewnice powietrza to urządzenia przenośne – wyposażone w kółka z blokadą – jak i stacjonarne, które generują ciepłe powietrze wyłącznie w miejscu instalacji. Zapewniają utrzymanie temperatury w wybranym magazynie, jak i jej płynną zmianę w zależności od potrzeb. Większość rolników łączy je np. z termostatami oraz większymi i bardziej skomplikowanymi systemami wentylacji do przechowalni. Dzięki temu można chronić zbiory przed ich przegrzaniem. Urządzenie będzie także samo regulowało przepływ powietrza i intensywność działania.
Jak działają nagrzewnice powietrza?
Nagrzewnice powietrza do suszenia warzyw wykorzystują trzy podstawowe paliwa – energię elektryczną, gaz oraz olej napędowy. Wszystkie te urządzenia wytwarzają ciepło, wydatkując wybrane paliwo, dlatego ich użytkowanie łączy się z pewnymi nakładami finansowymi ze strony rolnika. Proces grzewczy jest w zasadzie natychmiastowy – urządzenie zaczyna generować strumień już w chwili jego uruchomienia, zapewniając stały przepływ powietrza przez wiele godzin, dni lub bez przerwy. Niektóre nagrzewnice powietrza do przechowywalni warzyw wymagają systemu odprowadzania spalin.
Rodzaje i typy nagrzewnic powietrza do suszenia warzyw
Nagrzewnice do pomieszczeń zamkniętych różnią się pomiędzy sobą głównie ze względu na rodzaj zastosowanego paliwa. Każde z nich ma swoje wady i zalety, wszystkie zachowują jednak podobną wydajność, są także wykonane z reguły ze stali nierdzewnej i doskonale znoszą trudy ciągłego użytkowania w warunkach przemysłowych.
Nagrzewnice elektryczne
W przemyśle rolniczym zdecydowanie najczęściej spotykane są nagrzewnice elektryczne. Mają wiele zalet, które są głównym powodem ich popularności. Można ich używać w zamkniętych pomieszczeniach, gdyż podczas pracy nie generują spalin, które należy odprowadzić poza magazyn. Ciepłe powietrze pozbawione jakiegokolwiek zapachu oraz wilgoci i wysoka wydajność sprawiają, że urządzenie cechuje się wysoką uniwersalnością i można je stosować zarówno w budownictwie, jak i w suszarni. Wadą natomiast jest potrzeba dostępu do zasilania trójfazowego w przypadku urządzeń o mocy równej lub większej od 5 kW oraz stosunkowo duże wydatki związane z eksploatacją.
Nagrzewnice olejowe
Nagrzewnice na olej napędowy są równie popularne jak elektryczne, jednak cechują się nieco odmiennymi właściwościami użytkowymi. Ich największą zaletą jest z pewnością bardzo wysoka wydajność, dzięki której urządzenia te sprawdzą się także w przypadku wielkometrażowych hal oraz suszarni o bardzo dużej kubaturze i przestronnych magazynach. Są bardzo tanie w przemysłowej eksploatacji i można do nich podłączyć przewody giętkie, co zdecydowanie zwiększa ich uniwersalność. Wadą jest natomiast konieczność odprowadzenia spalin, co z reguły oznacza dodatkowe nakłady i pewne trudności logistyczne.
Nagrzewnice na gaz
Nagrzewnice na gaz ziemny zdają się łączyć zalety obu powyższych. Cechują się niewielkimi kosztami bieżącej eksploatacji, mają funkcję płynnej regulacji mocy, lecz także jedną i dość poważną wadę – wymagają odprowadzania spalin na zewnątrz, a w trakcie ich pracy powstaje dużo pary wodnej. Z tego powodu z urządzeń gazowych warto korzystać wyłącznie w obrębie dobrze wentylowanej suszarni, która zapewnia szybką wymianę powietrza z zewnątrz budynku.
Budowa nagrzewnic powietrza do przechowalni warzyw
W budowie urządzeń do suszenia zbiorów znajdziemy przede wszystkim termostat przegrzania oraz wychłodzenia, komorę spalania – zawsze ze stali nierdzewnej – wymiennik ciepła oraz zbiornik paliwa (jeśli występuje). Modele przenośne mają także zestaw kół przednich, które ułatwiają szybką zmianę ich lokalizacji. Część bardziej zaawansowanych modeli może być także wyposażona w elementy, które podnoszą parametry wybranego produktu.
FAQ:
- Jak wybrać najlepszą nagrzewnicę powietrza do suszenia warzyw?
Proces suszenia warzyw, w tym ziemniaków czy cebuli, jest bardzo wymagający, dlatego warto go przeprowadzać wyłącznie przy użyciu urządzeń najwyższej jakości. Zawsze przed zakupem należy wybrać model zasilany odpowiednim paliwem i przemyśleć jego sposób użytkowania.
- Nagrzewnica powietrza do warzyw – czy wydajność ma znaczenie?
Urządzenia do suszenia różnią się między innymi wydajnością, która definiuje ich przydatność w konkretnej suszarni. Warto dostosować moc do swoich wymagań – zbyt wydajne urządzenia mogą w efekcie generować duże koszty, jednak nie zawsze można wykorzystać pełnię ich możliwości.
- Gdzie kupić nagrzewnicę?
Zakup nagrzewnicy powietrza do przechowalni warzyw bywa dość kłopotliwy. Na rynku znajdziemy setki urządzeń różniących się klasą wydajności i efektywnością pracy, dlatego zachęcamy do ich zakupu w firmie Omnivent, która oferuje wyłącznie najlepsze rozwiązania dla przedsiębiorców.