Chłodnie do przechowywania warzyw — dlaczego są potrzebne?
Warzywa i owoce to źródło cennych witamin oraz minerałów. Aby można było cieszyć się nimi przez cały rok, po zbiorach powinny być przechowywane w odpowiednich warunkach, które pozwolą na zachowanie ich walorów smakowych oraz ważnych mikroelementów. W tym celu konieczne jest zaopatrzenie się w chłodnie do przechowywania warzyw. Dlaczego są one tak ważne?
Co to chłodnia do warzyw?
Chłodnia do warzyw to pomieszczenie, w którym panują odpowiednie warunki do przechowywania owoców i warzyw takich jak ziemniaki, kapusta czy jabłka. Warto podkreślić, że ściany tego rodzaju miejsc powinny zostać wykonane z odpowiednich materiałów, umożliwiających zachowanie w całej komorze niskiej temperatury. Zazwyczaj są one tworzone z płyty warstwowej z rdzeniem poliuretanowym albo styropianowym.
W chłodniach do warzyw istotna jest też rola drzwi, które powinny zostać osadzone tak, aby przez niewielkie otwory nie dostawało się do wnętrza przechowalni ciepło. Należy pamiętać, że kluczowe dla sprawności chłodni do przechowywania warzyw i owoców jest też dokładne połączenie wszystkich wykorzystywanych płyt, co również pozwala uniknąć mostków termicznych. Przechowalnie warzyw są wyposażone w agregaty chłodnicze, które umożliwiają zachowanie odpowiedniej temperatury wewnątrz chłodni.
Warto podkreślić, że w chłodni można również zainstalować system wentylacji, a także urządzenia do suszenia oraz nawilżania. Tylko pod warunkiem, że cały sprzęt będzie działać niezawodnie, warzywa w przechowalni na dłużej zachowają swoje właściwości.
Po co chłodnie do warzyw?
Ludzie chcą kupować sezonowe warzywa i owoce przez cały rok. Aby zagwarantować im dostęp do rodzimych płodów rolnych, konieczne jest wykorzystanie chłodni. Dzięki tego rodzaju miejscom można zapewnić swoim zbiorom warunki, które pomogą nie stracić swoich walorów przez kolejne miesiące i trafić na sklepowe półki również w okresach, w których nie będzie świeżych warzyw czy owoców. Odpowiednia wilgotność względna powietrza, a także temperatura spowalniają procesy gnilne oraz rozwój drobnoustrojów.
Zbyt wysokie temperatury prowadzą do szybszego przebiegu procesów życiowych owoców i warzyw, a to z kolei przyczynia się do znacznych strat towaru. Warto jednak zatroszczyć się o to, aby zebranym płodom rolnym nie było zbyt zimno, ponieważ wtedy mogą zamarzać, a tym samym tracić swoje walory smakowe oraz odżywcze, co obniża ich jakość. To z kolei oznacza straty finansowe dla osób zajmujących się ich uprawą oraz zbiorem.
Warunki w chłodniach do warzyw obejmują również wilgotność powietrza. Od niej też zależy, jak długo zbiory zachowają świeżość. Jeśli będzie zbyt sucho, produkty zaczną wysychać, a przez to stracą swój dobry wygląd. Warto więc pamiętać o tym, aby w czasie przechowywania owoców i warzyw zawsze zwracać uwagę zarówno na temperaturę, jak i wilgotność powietrza. Jest to istotne, ponieważ mają istotny wpływ na to, czy towar oczekiwanej jakości będzie mógł trafić na sklepowe półki po okresie zbiorów.
Chłodnie do przechowywania warzyw — warunki, jakie zapewniają płodom rolnym
Wiedząc, po co chłodnia do warzyw i owoców jest potrzebna, warto zadać pytanie — jak przechowywać warzywa oraz inne płody rolne? W tym przypadku warto pamiętać, że o tym, jakie warunki w komorach chłodniczych będą uznane za optymalne, decyduje przede wszystkim rodzaj przechowywanych towarów. W przypadku ziemniaków powinno się zadbać o to, aby w przechowalni temperatura wynosiła od 2-4 °C (dla sadzeniaków) do nawet 7-13 °C (dla ziemniaków frytkowych i chipsowych). Ponadto w pomieszczeniu powinna zostać zachowana wysoka wilgotność względna powietrza. Ziemniaki nie mogą mieć też dostępu do światła.
Jak przechowywać warzywa kapustne? W tym przypadku również trzeba pamiętać o zachowaniu wysokiej wilgoci w powietrzu, która może sięgać nawet 98%. Natomiast temperatura w przypadku przechowywania kapusty powinna wynosić 0°C. Ważne jest także to, jak są wkładane pojemniki z warzywami.
Wewnątrz pomieszczenia skrzyniopalety ustawia się jedna na drugiej. Dobrze zadbać o to, aby między nimi a sufitem zachować wolną przestrzeń powietrzną wynoszącą około 70 cm. Technika załadunku komór powinna uwzględniać też odstęp między poszczególnymi rzędami (10-15 cm) oraz między pojemnikami a ścianą (około 20 cm).
Budowa chłodni do przechowywania warzyw — o czym należy pamiętać?
Aby przechowywanie warzyw w odpowiednich warunkach było możliwe, potrzebne jest stworzenie chłodni z wcześniej wspomnianymi ścianami z pianki poliuretanowej lub styropianu. To zadanie warto zlecić fachowcom, którzy zajmą się montażem komór chłodniczych, co pozwoli dostarczać świeże produkty do sklepów przez cały rok.
Znając odpowiedź na pytanie, co to chłodnia do warzyw, wiecie Państwo, że wewnątrz pomieszczenia powinny znaleźć się urządzenia od sprawdzonych dostawców. W tym przypadku trzeba pamiętać o tym, że ważne powinny być przede wszystkim parametry sprzętu, a nie jego cena. Wśród urządzeń istotne są agregaty chłodnicze, a także nawilżacze powietrza oraz systemy wentylacji, które w okresie składowania produktów mogą zadbać o ich odpowiedni stan.
W ofercie Omnivent znajdziecie Państwo m.in. mobilny system chłodniczy OmniFrigo, który łączy zalety dwóch systemów — wentylacji oraz chłodzenia. Warto także podkreślić, że nowoczesny sprzęt często jest kompaktowy, dzięki czemu mogą się na niego zdecydować nawet osoby mające niewielkie chłodnie do warzyw. Warunki, jakie są w danym pomieszczeniu, mają wpływ na to, jaką część zbiorów dana firma będzie mogła sprzedać, a tym samym, jakie będą jej przychody.
FAQ:
- Jaka temperatura powinna panować w pomieszczeniach, w których są przechowywane warzywa?
Optymalna temperatura zależy przede wszystkim od rodzaju przechowywanych warzyw. Każdy towar będzie wymagać nieco innych warunków.
- Dlaczego warto zainwestować w chłodnie do przechowywania warzyw?
Chłodnie do przechowywania warzyw pozwalają na zachowanie walorów smakowych oraz wizualnych przechowywanych towarów na dłuższy czas, co pozwala na ich sprzedaż również poza sezonem.
- Jaki sprzęt powinien się znaleźć w chłodni do przechowywania warzyw?
W chłodni powinny działać agregaty chłodnicze, a także system wentylacyjny oraz nawilżacze powietrza.