Jak przygotować chłodnie i magazyny do sezonu przechowalniczego?
Po zbiorach nie wszystkie warzywa i owoce trafiają od razu na sklepowe półki. Część z nich jest przechowywana w specjalnie do tego przystosowanych magazynach oraz chłodniach, co pozwala na przedłużenie ich świeżości. Pomieszczenia te należy odpowiednio przygotować. W innym przypadku zapewnienie zbiorom optymalnych prawdopodobnie okaże się niemożliwe. Jak o to zadbać?
Przygotowanie chłodni i magazynu, czyli jak zadbać o czystość pomieszczeń
Przed włożeniem do chłodni warzyw i owoców należy zatroszczyć się o czystość w poszczególnych pomieszczeniach. Konieczne jest wyczyszczenie ścian, sufitów, a także posadzki i drzwi chłodniczych. Do usunięcia zanieczyszczeń z przegród, do których mają trafić zbiory, warto wykorzystać delikatne detergenty, np. płyn do naczyń, a następnie opłukać je czystą wodą. Kolejnym krokiem może być również zdezynfekowanie każdej przegrody.
Po użyciu jakichkolwiek środków należy po raz kolejny opłukać całość wodą tak, aby nie doprowadzić do poważnych uszkodzeń owoców, które mogłyby powstać na skutek kontaktu ze środkami czystości. W przypadku powierzchni pokrytych pianką poliuretanową trzeba jednak pamiętać, żeby nie używać intensywnego strumienia wody, który mógłby je zniszczyć.
Dlaczego tak ważne jest zadbanie o higienę w opisywanych miejscach? Magazyny warzyw i owoców narażone są na grzyby i pleśnie, a te, jeśli będą mieć kontakt ze zbiorami, spowodują znaczne straty. Oprócz tego, po skończonym czyszczeniu komór chłodniczych, należy je wysuszyć, żeby nie gromadziła się tam wilgoć prowadząca m.in. do gnicia niektórych warzyw kapustnych czy owoców.
Sprawdzenie szczelności drzwi chłodniczych oraz innych elementów
Chłodnie, aby były sprawne, muszą mieć szczelne drzwi, ponieważ w innym przypadku w komorach chłodniczych przechowalni będą inne warunki niż te zamierzone, a to z kolei nie pomoże w zachowaniu wysokiej jakości handlowej warzyw i owoców. Należy sprawdzić stan mechanizmu jezdnego drzwi przesuwnych, powierzchni ościeżnic, a także uszczelek gumowych, w tym uszczelki podprogowej, ponieważ ta łatwo może ulec zniszczeniu podczas użytkowania chłodni.
Wszelkie elementy, których sprawność budzi wątpliwości, warto wymienić, aby podczas sezonu nie być zaskoczonym niewłaściwymi warunkami, niepozwalającymi na ograniczenie dojrzewania owoców w przewidzianym stopniu.
Oprócz tego niezwykle ważne jest sprawdzenie, czy okna są szczelne. Istotną kwestię stanowi integralność komory kontrolowanych atmosfer — w tym przypadku należy poświęcić uwagę drzwiom gazoszczelnym, posadzce oraz przestrzeniom pomiędzy sufitem a ścianami, a także narożnikom między ścianami. Znaczenie ma też prawidłowy przepływ powietrza przez rurociągi.
Kontrola działania instalacji w chłodniach i magazynach
Nie tylko weryfikacja stanu drzwi chłodniczych jest istotna. Ważne jest również to, aby wszystkie instalacje w chłodniach i magazynach były sprawne. To dzięki nim możliwe jest działanie wszystkich urządzeń odpowiedzialnych za odpowiednią wilgotność względną powietrza czy temperaturę komór chłodniczych. W związku z tym należy upewnić się, że w chłodni w określonych miejscach jest dostęp do prądu.
Sprawdzenie urządzeń chłodniczych oraz innego sprzętu
Przechowalnie warzyw i owoców są wyposażone również w różnego rodzaju urządzenia. Po sezonie, gdy się z nich nie korzysta, mogą one z różnych powodów przestać działać. W związku z tym, zanim po raz kolejny magazyn wypełnicie Państwo świeżymi zbiorami, należy sprawdzić, czy sprzęt, od którego zależy wilgotność względna powietrza oraz jego temperatura działają prawidłowo. Jeśli zauważy się jakieś usterki, trzeba je naprawić lub przemyśleć zakup nowych urządzeń, które zapewnią prawidłowe warunki stosowane w przemyśle spożywczym.
Najważniejszy sprzęt to: automatyka kontrolno-pomiarowa, urządzenia wentylacyjne, agregaty chłodnicze, sprzęt odpowiedzialny za nawilżanie i ogrzewanie. Bez nich niemożliwe jest zmniejszenie tempa procesów biochemicznych. Jeśli myślicie Państwo o wymianie jakiegoś sprzętu, zapraszamy do kontaktu ze specjalistami Omnivent. Pomożemy w doborze optymalnych rozwiązań, dzięki którym zbiory na długo zachowają swoje walory wizualne oraz smakowe.
Chłodnie i magazyny — jak przygotować je do sezonu?
Jak zadbać o poprawne przechowywanie warzyw i owoców? Soczystość jabłek czy smak ziemniaków są uzależnione również od zapewniania odpowiednich warunków już po sezonie na dane owoce i warzywa. Dzięki temu mogą one przez resztę roku trafiać na sklepowe półki. W związku z tym należy poświęcić czas na prawidłowe przygotowanie przechowalni. Jeśli opisane w tekście czynności zostaną wykonane niedokładnie lub bez odpowiedniej wiedzy, prawdopodobnie okaże się, że owoce oraz warzywa zaczną zbyt szybko dojrzewać i tracić swoje walory.
Największą staranność należy wykazać podczas sprawdzania, czy wszystkie sprzęty działają poprawnie, ponieważ, jeśli zauważycie Państwo nieprawidłowości zbyt późno, prawdopodobnie część plonów nie będzie już zdatna do spożycia. W razie wątpliwości warto również skontaktować się ze specjalistami, którzy ułatwią przygotowanie chłodni do sezonu.
FAQ:
- Jakie urządzenia mogą pomóc w utrzymaniu wysokiej jakości owoców podczas ich przechowywania?
Pomocą podczas przechowywania owoców są: urządzenia chłodnicze, wentylacyjne oraz te związane z zapewnieniem odpowiedniego nawilżenia powietrza. Oprócz tego istotną rolę odgrywa automatyka kontrolno-pomiarowa.
- Jakie nieprawidłowości w przechowalniach mogą spowodować przyspieszenie dojrzewania warzyw i owoców?
W magazynach z produktami spożywczymi problemem może okazać się zbyt wysoka temperatura, dlatego tak ważne jest, aby jeszcze przed sezonem upewnić się, że urządzenia chłodnicze działają poprawnie.
- Ile powinna wynosić temperatura w komorach chłodniczych przechowalni?
Temperatura w komorach chłodniczych przechowalni waha się najczęściej od 0 do 4°C, jednak trzeba pamiętać, że wszystko zależy od rodzaju przechowywanych owoców lub warzyw.