09.11.2020 r.

W jaki sposób przechowywać marchew?

Marchew to warzywo korzenne, które pierwszy raz zostało odkryte przez człowieka około 4 tysiące lat temu w okolicach terenu obecnego Afganistanu. W Polsce marchew powszechnie uprawiana jest natomiast od kilku stuleci. Jej popularność w kraju nad Wisłą warunkuje przede wszystkim dobre przystosowanie do panujących w Polsce warunków glebowych. Marchew nie byłaby jednak tak chętnie uprawiana, gdyby nie jej walory smakowe i wartości odżywcze. Żeby je zachować, trzeba najpierw dowiedzieć się, jak przechowywać marchew.

Co robić, żeby marchew zachowywała swoje walory?

Warzywo to zawiera wiele witamin oraz składników takich jak magnez czy fosfor, które przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Aby marchew dobroczynnie wpłynęła na nasze zdrowie, a ponadto pozostała świeża i smaczna nie wystarczy uprawianie jej we właściwy sposób. Trzeba ją także odpowiednio przechowywać. Istnieją pewne standardy wskazujące jak przechowywać marchew - ich przestrzeganie pomoże możliwie najdłużej zachować jej świeżość oraz naturalny smak. Warto jednak pamiętać, że nawet właściwe przechowywanie marchwi może okazać się niewystarczające, jeśli roślina nie będzie zdrowa i dorodna.

Marchew należy do warzyw naturalnie trwałych, a ich składowanie może trwać przez długi czas. Warto jednak wybierać jej późne odmiany gatunkowe. Co więcej, czas zbiorów marchwi powinien przypadać w zaawansowanym stadium ich dojrzałości. Można go rozpoznać po brązowawym kolorze części nadziemnej warzywa.

Jak przygotować marchew do przechowywania?

Kiedy marchew jest już zebrana i nadaje się do długiego przechowywania, nie warto jej dokładnie oczyszczać. Niewielka ilość ziemi obecna na warstwie zewnętrznej marchwi przyczynia się do wydłużenia jej okresu magazynowania.

Dokładne zasady przechowywania marchwi zależą od skali i miejsca jej hodowli. Możemy jednak wyróżnić kilka ogólnych zasad składowania tego rodzaju warzywa, które powinny zostać spełnione zarówno w warunkach domowych, jak i przemysłowych. Do najważniejszych z nich należą:

  • temperatura oscylująca w okolicach 0-2°C,

  • wilgotność powietrza na poziomie 95-98%,

  • właściwa cyrkulacja powietrza,

  • brak dostępu do światła słonecznego.

Jak przechowywać marchew w magazynach?

W profesjonalnych przechowalniach temperaturę reguluje się za pomocą specjalistycznych systemów wentylacyjnych , a odpowiedni poziom wilgoci dzięki specjalnym maszynom nawilżającym. Marchew może być w nich przechowywana w workach, pojemnikach, pudełkach, paletach lub skrzyniach. W przypadku przechowalni przemysłowej najczęściej wybieraną opcją są natomiast skrzyniopalety. Redukują uszkodzenia mechaniczne, na które narażona jest marchew podczas transportu. Co więcej, skrzyniopalety zawierają odpowiednie otwory zapewniające dogodny kontakt warzyw ze sprzyjającym im mikroklimatem. Zaleca się, by były one wykonane z tworzyw naturalnych.

Przemysłowe przechowywanie warzyw - systemy wentylacyjne

Firma Omnivent, zajmująca się profesjonalnym przechowywaniem warzyw, oferuje nowoczesne systemy wentylacyjne, zapewniające odpowiednie warunki składowania marchwi lub ziemniaków. Wybór konkretnego rodzaju systemu uzależniony jest od preferencji klienta oraz skali produkcji warzyw. Dzieli się je między innymi na:

  • System ssący - wykorzystywany jest do wymuszonego procesu wentylowania warzyw. Umożliwia przechowywanie marchwi w skrzyniopaletach ustawionych nawet na wysokość około 7,5 m. Jest jednym z najskuteczniejszych sposobów profesjonalnego wentylowania produktów uprawnych.
     

  • Wertykalny system ciśnieniowy - jego działanie przypomina system ssący. Przepływ powietrza możliwy jest dzięki ażurowym skrzyniom drewnianym, ustawionym w wertykalnej pozycji.
     

  • System grawitacyjny - umożliwia utrzymanie odpowiedniej temperatury i wilgotności w skrzyniach, w których składowana jest marchew. Polega na naturalnym obiegu powietrza w skrzyniopaletach ustawionych pionowo. Do głównych zalet systemu grawitacyjnego należy łatwa instalacja oraz wygodne użytkowanie.

Jak przechowywać marchew w domu?

Istnieje wiele sposobów przechowywania marchwi w warunkach domowych. Do najpopularniejszych z nich niewątpliwie należy standardowe składowanie produktu w spiżarni lub piwnicy. Obecne w nich warunki zapewniają przechowywanym warzywom zarówno odpowiednią temperaturę, jak i wilgotność otoczenia. Marchew można składować w domu z wykorzystaniem następujących materiałów:

  • Piasku - gliniasty piasek pomaga w utrzymaniu właściwej wilgoci otoczenia dla marchwi oraz hamuje powstawanie drobnoustrojów. Marchew powinno się wówczas składować naprzemiennie z 2-3 cm warstwą zwilżonego wodą piasku;
     

  • Trocin - obecność trocin również zapobiega namnażaniu się szkodliwych bakterii, ale także nie dopuszcza do kiełkowania marchwi podczas jej składowania;

  • Gliny - rzadko wybierany materiał do składowania warzyw ze względu na wymagający sposób zastosowania. Glina umożliwia natomiast najdłuższy czas przechowywania marchwi;
     

  • Cebuli - warstwy cebuli zapewniają marchwi odpowiednie warunki poprzez wydzielane przez siebie związki chemiczne. Dzięki nim marchew znacznie później zaczyna gnić;

  • Worki plasikowe - odpowiednie nawilżenie można zapewnić marchwi poprzez umieszczenie jej w workach plastikowych. Jej żywotność przedłuża się wówczas o 95%. Nie jest to natomiast zalecane rozwiązanie ze względów ekologicznych.

Jak przechowywać marchew na zimę?

Marchew przechowana jest niekiedy także na balkonach izolowanych. Temperatura na nich musi oscylować w okolicy 0-2°C. Jest to temperatura, którą trudno utrzymać na stałym poziomie. W Polsce jest to możliwe przede wszystkim w sezonie jesiennym lub zimowym. Ten okres pokrywa się ze zwyczajowym terminem zbiorów marchwi, który przypada średnio w połowie października.

Jak długo można przechowywać marchew?

Ostateczna długość czasu przechowywania marchwi jest zależna zarówno od wyjściowego stanu zdrowia produktu, jak i zastosowanej techniki składowania. W warunkach domowych czas ten oscyluje w granicach od 3 do 4 miesięcy. Dłuższą żywotność marchwi zapewnić mogą natomiast profesjonalne maszyny do nawilżania, wentylowania oraz chłodzenia magazynów, które znajdują się w ofercie niezawodnej firmy Omnivent.

FAQ - najczęściej zadawane pytania

  1. Jak przechowywać marchew na zimę?

W sezonie zimowym marchew powinna być przechowywana w temperaturze 0-2°C oraz wilgoci powietrza na poziomie około 95-98%.

  1. Jak przechowywać marchew w domu?

Marchew w domu najczęściej przechowywana jest w piwnicach, spiżarniach lub pomieszczeniach izolowanych. W tym celu mogą być wykorzystane takie materiały jak glina, piasek lub trociny.

  1. Co zawierają profesjonalne przechowalnie na marchew?

Magazyny marchwi wyposażone są najczęściej w profesjonalne maszyny do nawilżania i chłodzenia. Znajdą je Państwo w ofercie firmy Omnivent.