27.08.2020 r.

Rola wentylacji w przechowalniach ziemniaków

Duże ilości warzyw, takich jak ziemniaki, marchew lub cebula nie bez powodu są przechowywane w odpowiednio przygotowanych chłodniach czy też przechowalniach. Dzięki temu zgromadzone zapasy, przeznaczone do sprzedaży, jak najdłużej zachowają swój początkowy wygląd i smak. Utrzymanie właściwego mikroklimatu w przechowalni ziemniaków gwarantuje odpowiednią jakość, jak i niewielkie straty związane z przechowywaniem.

Jakie zadania spełnia wentylacja w przechowalni ziemniaków?

Duże znaczenie w przechowywaniu niektórych odmian ziemniaków ma  fakt, że w niższych temperaturach znacznie wolniej zachodzą procesy gnilne warzyw. Dodatkowo takie środowisko nie sprzyja rozwojowi drobnoustrojów, ani nie powoduje zbyt szybkiego pobudzenia bulw. Dzięki odpowiedniej temperaturze i wilgotności w pomieszczeniu ziemniaki przeznaczone na sprzedaż lub przetwórstwo znacznie dłużej zachowują wysoką jakość. Przy niektórych systemach wentylacyjnych skrzynie do przechowywania ziemniaków umieszczone w odpowiednio wentylowanym pomieszczeniu dają naprawdę bardzo dobre efekty.

Jak działa wentylacja w przechowalnictwie?

Najlepiej, aby montaż systemu wentylacji był dobrze zaplanowany już na etapie projektowania hali. Dobre rozwiązanie to system ssący, który pracuje w oparciu o wymuszoną wentylację ziemniaków składowanych w skrzyniach. Warto wiedzieć, że umożliwia on ustawienie skrzyń w stertach do wysokości aż około 7,5 metra. Taki sposób wentylacji powoduje powstawanie podciśnienia między dwoma rzędami pojemników. Dzięki temu powietrze jest wysysane przez szpary w skrzyniach.

Bardzo podobne działanie ma wertykalny system ciśnieniowy „Blow”, wdmuchujący powietrze pomiędzy dwa rzędy skrzyń. Aby wymusić ruch powietrza horyzontalnie przez skrzynie, trzeba jednak zatkać przestrzeń powstającą na górze i na końcu rzędu. System ciśnieniowy zwany również ścianą dosuszającą zapewnia wentylację ziemniaków w każdym rzędzie i warstwie skrzyń osobno. W przypadku systemów grawitacyjnych wentylacja w przechowalni odbywa się przez naturalny obieg powietrza wokół pojemników. Umożliwia to przechowywanie ziemniaków w określonej temperaturze.

Można zdecydować się również na komorę do przechowywania ziemniaków luzem. W takim pomieszczeniu wentylacja odbywa się poprzez wtłaczanie powietrza w pryzmę za pośrednictwem kanałów wentylacyjnych.