Zasady przechowywania ziemniaków
Ziemniaki to jedno z warzyw, bez którego nie potrafimy sobie wyobrazić życia. Nie tylko stanowią wspaniały składnik pasz dla zwierząt, ale przede wszystkim wykorzystywane są do produkcji najbardziej popularnych potraw, takich jak frytki czy chipsy. Najczęściej jednak trafiają na nasze stołu w najbardziej klasycznej formie – ugotowane. Ich przechowywanie musi odbywać się w ściśle określonych warunkach, by ziemniaki - nawet przez kilka miesięcy - mogły pozostawać świeże i wysokiej jakości. Jak zatem je składować?
Przygotowanie do przechowywania
Przed przystąpieniem do przechowywania ziemniaków, należy dużo uwagi poświęcić na ich odpowiednie przygotowaniu. Musimy pamiętać o tym, że do przechowalni powinny trafić jedynie zdrowe i oczyszczone bulwy, nie posiadające uszkodzeń mechanicznych, dlatego tak ważną kwestią jest prawidłowy zbiór i możliwie jak najszybszy transport z pola do przechowalni. Kiedy już ziemniaki trafią w miejsce magazynowania należy je jak najszybciej osuszyć, a następnie stopniowo schładzać do oczekiwanej temperatury. Ważną kwestią jest również to, że składowaniu mogą podlegać jedynie dojrzałe bulwy późnych odmian ziemniaków, które zbiera się latem oraz jesienią.
Gdzie przechowywać ziemniaki
Przechowując ziemniaki, przede wszystkim powinniśmy zwrócić uwagę na temperaturę w pomieszczeniu. W innej temperaturze przechowuje się ziemniaki do sadzenia, tzw. sadzeniaki (2-4 °C) jak i ziemniaki z których pozyskuje się frytki lub chipsy (7-13 °C). Ważne jest utrzymanie stałej temperatury od momentu uśpienia bulwy w przechowalni do momentu jej opróżnienia. Kolejnym istotnym czynnikiem jest wilgotność powietrza, która powinna wynosić niemal 100% - w przeciwnym razie może dochodzić do nadmiernej utraty masy, odgniotów i wizualnie nieestetycznego wyglądu ziemniaka. Ziemniaki najlepiej przechowywać w zautomatyzowanych przechowalniach na pryzmie lub w skrzyniach. Warto też dodać, że przechowywane ziemniaki nie powinny mieć dostępu do światła, które powoduje, że bulwy zaczynają się pobudzać.