Nawilżanie

W przechowywaniu produktów chodzi o zachowanie jakości i wagi oraz stworzenie właściwych warunków dla dalszego optymalnego przetwarzania. Szczególnie ziemniaki i marchew wymagają w niektórych przypadkach sztucznego nawilżania. W zależności od zastosowania oraz sytuacji Omnivent oferuje różnego rodzaju systemy nawilżające:

  • nawilżanie dzięki zastosowaniu systemów dyszowych do bezpośredniego wtryskiwania bardzo małych cząsteczek wody do powietrza wentylacyjnego,
  • nawilżanie przy użyciu paneli parujących - Omnipad wentylowane powietrze absorbuje wodę przechodząc przez mokre elementy lamelowe.

Wymienione systemy można stosować także jako alternatywną i energooszczędną formę chłodzenia.

Omnibreeze - technologia nawilżania

W związku z coraz większym zapotrzebowaniem na profesjonalne systemy nawilżania w istniejących przechowalniach Omnivent zaprojektował mobilne urządzenie Omnibreeze.

Ten sposób nawilżania powietrza pozwala na automatyczną regulację wilgotności. Odparowywanie zapewnia osiągnięcie lepszych wyników niż nawilżanie na pomocą dysz ze względu na brak cząsteczek wody w powietrzu. Dzięki temu unikamy osadzania się kropli na produkcie.

Omnibreeze dzięki swoim rozmiarom łatwo umieściść na standardowej skrzyni, a aluminiowa konstrukcja zepewnia trwałość urządzenia.