Nawilżanie

Celami odpowiedniego przechowywania produktów są zachowanie jakości i wagi oraz stworzenie właściwych warunków dla dalszego optymalnego przetwarzania. Szczególnie ziemniaki i marchew są warzywami o dużej zawartości wody. Dlatego w niektórych wymagają przypadkach sztucznego nawilżania. System tego typu stwarza warunki zbliżone do tych, jakie zapewnia chłodnia na warzywa. W zależności od zastosowania oraz sytuacji Omnivent oferuje różnego rodzaju systemy nawilżające:

  • nawilżanie dzięki zastosowaniu systemów dyszowych do bezpośredniego wtryskiwania bardzo małych cząsteczek wody do powietrza wentylacyjnego,
  • nawilżanie przy użyciu paneli parujących Omnipad – wentylowane powietrze absorbuje wodę, przechodząc przez mokre elementy lamelowe.

Wymienione systemy można stosować także jako alternatywną i energooszczędną formę chłodzenia.

Omnibreeze - technologia nawilżania

W związku z coraz większym zapotrzebowaniem na profesjonalne systemy nawilżania w istniejących przechowalniach, Omnivent zaprojektował mobilne urządzenie Omnibreeze.
Ten sposób nawilżania powietrza pozwala na automatyczną regulację wilgotności. Ze względu na brak cząsteczek wody w powietrzu, odparowywanie zapewnia osiągnięcie lepszych wyników niż nawilżanie na pomocą dysz. Dzięki temu unikamy osadzania się kropli na produkcie.

Dzięki niewielkim rozmiarom Omnibreeze można łatwo umieścić na standardowej skrzyni. Aluminiowa konstrukcja zapewnia trwałość urządzenia.