22.08.2019 r.

Jak wybrać agregat chłodniczy do przechowalni?

Aby zachować jakość i świeżość produktów, utrzymanie stałego klimatu w przechowalni to podstawa. Jak więc wybrać właściwy agregat chłodniczy do przechowalni, tak, aby warzywa jak najdłużej nie straciły na wartości handlowej?

Odpowiedni agregat chłodniczy, czyli świeżość produktów


Przy zakupie agregatów chłodniczych pod uwagę należy wziąć przede wszystkim ich przeznaczenie. Moc agregatu chłodniczego powinna być indywidualnie dobrana do wielkości pomieszczenie i ilości towaru w nim przechowywanego.

Nie ma uniwersalnych komór chłodniczych nadających się do przechowywania zarówno ziemniaka, marchwi czy cebuli. Chcąc uzyskać dobry produkt handlowy agregat chłodniczy dobiera się indywidualnie dla danego warzywa.

Większość warzyw magazynowanych w przechowalniach potrzebuje bardzo wysokiej wilgotności. To ona decyduje o wyglądzie i jakości towaru. Wielkość chłodnic powinna być tak dobrana, by miały możliwość schładzania dużą ilość powietrza przy małej delcie temperatury. Im mniejsza różnica powietrza wpadającego na chłodnice, a wypadającego chłodnego powietrza, tym mniejsze jest wytrącenie się wody na lamelach chłodnicy. Razem z utratą tej właśnie wody tracimy wagę i wygląd produktu.

Przechowalnie powinny zatem charakteryzować się chłodnicami o dużej powierzchni wymiany, jednakże nawet najlepiej dobrany system chłodzenia może nie zagwarantować sukcesu, jeżeli pomieszczenie przechowalni nie będzie posiadało odpowiedniej izolacji termicznej. Częstotliwość uruchamiana się agregatu w celu schłodzenia towaru i pomieszczenia przechowalniczego w dużej mierze zależy od poziomu izolacji komory przechowalni. Prawidłowo dobrane urządzenie chłodnicze i dobra izolacja ścian budynku zagwarantuje utrzymanie stałej temperatury i wilgotności wewnątrz pomieszczenia, niezależnie od warunków zewnętrznych, dzięki czemu przechowywane produkty zachowają swoją wartość nawet w czasie największych upałów.